Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Telefon  12 655 44 55

 

Grusze azjatyckie

grusze azjatyckie : grusza piaskowa - pyrus pyrifolia


Grusze te uprawiane są głównie w Japonii, Korei i Chinach. Ze względu na charakterystyczny kulisty kształt nazywane są także gruszko-jabłkami. Ostatnie doświadczenia pokazały, że można je z powodzeniem uprawiać w naszym kraju. Grusze azjatyckie wcześnie wchodzą w okres owocowania i obficie plonują, są odporne na choroby (m.in. na rdzę).

Uwaga: obfite owocowanie uzyskuje się przy zapyleniu krzyżowym pomiędzy różnymi odmianami, dlatego warto sadzić przynajmniej dwie odmiany w pobliżu siebie.


W naszych warunkach dobrze sprawdzają się:

Chojuro:

  • wytrzymała na mróz
  • owoc kulisty
  • skórka szorstka, brązowa
  • miąższ żółtawo-biały, słodki, twardy, soczysty, aromatyczny
  • zbiór od 20 wrezśnia do poł. października
  • nabiera smaku po 2 tygodniach przechowywania

Hayatama

  • odmiana wytrzymała na mróz i odporna na choroby
  • owoce duże, skórka mocno ordzawiona, złoto-żółta
  • miąższ zielonkawy, bardzo soczysty, smaczny, słodki
  • owoce dojrzewają w pierwszej dekadzie sierpnia

Hosui:

  • owoce kuliste, ordzawione, około 150 g
  • miąższ kremowy, średnioziarnisty, bardzo soczysty, słodki i smaczny
  • dojrzewa w I i II dekadzie września

Kosui:

  • owoce niezbyt duże, kuliste, nieco spłaszczone, około 100 g
  • miąższ kremowobiały, drobnoziarnisty, soczysty, bardzo smaczny
  • dojrzewa w II i III dekadzie sierpnia

Kumoi:

  • owoce kuliste, duże, lekko spłaszczone, około 150 - 250 g
  • miąższ soczysty, smaczny, średnioziarnisty
  • owoce dojrzewają w połowie września

Nijisseiki:

  • wcześnie zaczyna obficie owocować
  • owoce średnie, zielonożółte
  • miąższ bardzo smaczny, soczysty, pozbaiwony komórek kamiennych
  • zbiór: połowa września

Shinseiki:

  • owoce średniej wielkości, kuliste lub lekko spłaszczone, około 120 g
  • skórka oliwkowozielona
  • miąższ biały, kruchy, soczysty, o łagodnym smaku
  • owoce dojrzewają w I poł. września
  • można je przechowywać przez III miesiące