grusze azjatyckie : grusza piaskowa - pyrus pyrifolia
Grusze te uprawiane są głównie w Japonii, Korei i Chinach. Ze względu na charakterystyczny kulisty kształt nazywane są także gruszko-jabłkami. Ostatnie doświadczenia pokazały, że można je z powodzeniem uprawiać w naszym kraju. Grusze azjatyckie wcześnie wchodzą w okres owocowania i obficie plonują, są odporne na choroby (m.in. na rdzę).
Uwaga: obfite owocowanie uzyskuje się przy zapyleniu krzyżowym pomiędzy różnymi odmianami, dlatego warto sadzić przynajmniej dwie odmiany w pobliżu siebie.
W naszych warunkach dobrze sprawdzają się:
Chojuro:
- wytrzymała na mróz
- owoc kulisty
- skórka szorstka, brązowa
- miąższ żółtawo-biały, słodki, twardy, soczysty, aromatyczny
- zbiór od 20 wrezśnia do poł. października
- nabiera smaku po 2 tygodniach przechowywania
Hayatama
- odmiana wytrzymała na mróz i odporna na choroby
- owoce duże, skórka mocno ordzawiona, złoto-żółta
- miąższ zielonkawy, bardzo soczysty, smaczny, słodki
- owoce dojrzewają w pierwszej dekadzie sierpnia
Hosui:
- owoce kuliste, ordzawione, około 150 g
- miąższ kremowy, średnioziarnisty, bardzo soczysty, słodki i smaczny
- dojrzewa w I i II dekadzie września
Kosui:
- owoce niezbyt duże, kuliste, nieco spłaszczone, około 100 g
- miąższ kremowobiały, drobnoziarnisty, soczysty, bardzo smaczny
- dojrzewa w II i III dekadzie sierpnia
Kumoi:
- owoce kuliste, duże, lekko spłaszczone, około 150 - 250 g
- miąższ soczysty, smaczny, średnioziarnisty
- owoce dojrzewają w połowie września
Nijisseiki:
- wcześnie zaczyna obficie owocować
- owoce średnie, zielonożółte
- miąższ bardzo smaczny, soczysty, pozbaiwony komórek kamiennych
- zbiór: połowa września
Shinseiki:
- owoce średniej wielkości, kuliste lub lekko spłaszczone, około 120 g
- skórka oliwkowozielona
- miąższ biały, kruchy, soczysty, o łagodnym smaku
- owoce dojrzewają w I poł. września
- można je przechowywać przez III miesiące